אין אין כמו מופלטה חמה מרוחה בחמאה בשכבה נדיבה של דבש.
כאשר דבש יד מרדכי ביקשו ממני מתכון למופלטה ופעילות מהממת למימונה לעוקבים שלי באינסטגרם ישר חשבתי על המופלטה של סבתא אסתר.
סבתא אסתר היא סבתא מאמא שלי מהצד של אמא. האוכל והמנהגים שלה היו שונים מהאוכל שאבא גדל עליו והסיבה לכך הייתה בגלל שאמא הגיעה מקזבלנקה ואבא הגיע מההרים מאוג'דה .
המנהג של סבתא אסתר במימונה במרוקו היה בכלל להכין קוסקוס חלבי ופה בישראל היא השתדרגה אני קוראת לזה והייתה מכינה מופלטות אחרות מהמג'וג'ה העבה של סבתא סולטנה מצד אבא.
בתור ילדה חגגתי כל הזמן אצל סבתא סולטנה ובצאת החג אכלנו אצל סבתא סולטנה מג'וג'ה.
אבל למחרת תמיד היינו נוסעים לסבתא מאמא ודודה חנה והיינו מתפנקים בקוסקוס חלבי ומופלטה דקה יחסית למג'וג'ה העבה של סבתא סולטנה .היום אני רוצה ללמד את הגרסה של סבתא מאמא- אסתר
אגב היא הרבה יותר קלה להכנה מהג'וגה.מקילו יוצא יותר מופלטות כי המופלטות דקות יחסית. המופלטה עם שמרים בגלל שהשמרים מעניקים רכות למופלטה וכאשר היא מתקררת היא פחות מתקשה יש כל מיני טיפים קטנים למופלטה המושלמת מציעה שתקראו תחילה את כל הפוסט ואחכ תגשו להכנה ואני בטוחה שאתם תעלפת על המתכון הזה וכל שנה במימונה תחזרו למתכון הזה.
חומרים :
קילו קמח
2 כפות שמרים יבשים
4 כפות סוכר
כף מלח
2 ו3/4 כוסות מים הכוס היא כוס מידה סהכ 660 מים חמימים.
רבע כוס שמן לבצק
לכדורים :
כוס שמן בתוך קערה
טיגון:
6 ניירות אפיה גזורים לעיגולים
ומחבת גדולה קוטר 28/פלנצה
להגשה :
חמאה
דבש אני השתמשתמ ביד מרדכי
מייפל יד מרדכי
אפשר גם סילאן /ריבה מה שאוהבים
אופן ההכנה:
קלי קלות כל אחד יכול להצליח .
שמים בקערה את כל חומרים הבצק ולשים ידנית או במיקסר באמצעות וו לישה למשך עשר דקות.
אני בכוונה אומרת עשר דקות כי זה חשוב מאד לגמישות ולמרקם הבצק .שיוצא טיפה אבל טיפה דביק
לכן עם ידיים משומנות היטב אני משמנת את הבצק ונותנת לו מנוחה של חצי שעה מכוסה במגבת או בניילון נצמד.
במימונה שיש אורחים וכולם מחכים אפשר לקצר לרבע שעה מנוחה .אחכ קורצים מהבצק 24 כדורים .
הערה לגבי גודל הכדורים אפשר לקרוץ גם ל30 הכל תלוי בגודל המופלטה שאתם רוצים ובגודל המחבת.
כל כדור אני טובלת בקערה קטנה שיש בה כוס שמן ומניחה בתבנית רחבה.
אחרי שטבלנו את הכדורים אנחנו נותנים לכדורים מנוחה לרבע שעה ומתחילים לפתוח את המופלטות מהכדור הראשון שטבלנו .למה אתם בטח שואלים אז התשובה לכך שככה זמני המנוחה משתווים.
בעזרת ידיים משומנות ומשטח משומן פותחים מופלטה מופלטה ומניחים במחבת כאשר המופלטה הראשונה זו המופלטה היחידה שאופים אותה משני צדדים כי הבאה אחריה תהיה על הצד האפוי וככה עד שמכינים ערמה.
טיפ יונית
במקום לפתוח כדור לעבוד קשה יש פטנט שעוזה חיים קלים.
איך ?
אני קונה ניירות אפיה בקוטר 28 או 26 בצורת עיגול משמנת את 2 הניירות טוב טוב מניחה כדור בין שני הניירות ופותחת בקלי קלות את הכדור של המופלטה.
למה זה טוב ?כי ככה המופלטה לא נקרעת ואני מקבלת צורה וגודל אחיד וזה ממש קל ונוח לעבודה זה רץ מהר מהר.ועוד טיפ קטן אפשר לקנות גלגלת בעשרה שקלים ובכלל זה רץ כאילי אנחני באוליפיאדה.בכל חנות לצבע אפיה וכד אבל שוב זה לא חובה אפשר עם הידיים זה עוד פתרון להקל.
אגב אין לכם קחו נייר אפיה עגול קנוי ולא בא לכם לקנות אז תכינו בבית בקלי קלות . שימו צלחת על נייר אפיה רגיל בעזרת טוש או עט מסמנים עיגול גוזרים ויש לו נייר עיגול מוכן.תמיד אני ממליצה לגזור לפחות 8 עיגולים גזורים שהם בעצם 4 זוגות ל4 כדורי מופלטה כי כל כדור פותחיח בין 2 ניירות.
אופן טיגון המופלטה:
מניחים את הכדור הראשון שפתחנו ברגע שהוא מזהיב הופכים אותו ועל החלק שהזהיב שמים מופלטה נוספת וכאשר הצד השני מתחיל להזהיב.לא ממש הזהבה כי ממש הזהבה תגרום למרקם המופלטה להיות קשה וקריספית לכן איך שאתם רואים התחלה של הזהבה ישר הופכים שימו לב בתמונות.
על כל צד שמתחיל להזהיב מניחים מופלטה הופכים את החלק הזהוב ושוב מופלטה ככה עד שמגיעים לערמה של עשר עד 12 מופלטות .
בטח שאלתם את עצמכם מה הקטע לטגן ערמה ערמה למה לא להפוך כל צד ולהמשיך .
אז התשובה לכך לחסוך זמן והכי חשוב לתת לחות שמעניקה רכות למופלטה.אם נטגן כל צד היא תהיה קריספית ולא רכה וטעימה וקשה מאד שהיא תתקרר
כל ערמה שיוצאת חייב לעטוף אותה במגבת שתשמור על מרקם הלח והרך של המופלטה.
הגשת המופלטה:
מורחים כל מופלטה בחמאה ודבש מגלגלים ומגישים
אני אוהבת לצאת מהקופסא ולשים מייפל של יד מרדכי טעיםםם
אפשר למרוח גם ריבה וכד
אבל קודם כל לברכה שאנחנו יוצאים מהחג זה חתיכה של מופלטה טבולה בחמאה ודבש
הערות בעקבות שאלות :
השמרים יבשים אם עושים טרי אז קוביה.
לגבי הכמות שזה 2 כפות כאשר רוב המתכונים זה כף אחת שמרים הסיבה לכך שסבתא שלי אהבה את המרקם והגמישות שהשמרים העניקו למופלטה אחרי כמה שעות .אני חקרתי את הנושא כי יש המון גרסאות וגם לי יש גרסה עם כף אחת אבל כאשר אני מפרסמת מתכון של מישהו אני נצמדת למתכון שלו ולא עושה שינויים.יש אין ספור גרסאות
פתיחת המופלטה יכולה להיעשות גם בלי ניירות אפיה חשוב מאד לשמן את משטח העבודה ולעבוד עם ידיים משומנות ולשמור שהבצק לא יקרע ואם נקרע לא נורא גם ככה מגלגלים.
לגבי עובי המופלטה למופלטה דקה דקה תחלקו את הבצק ל34 כדורים ולרדד דק דק בקוטר 26עד 28
שימו לב שהמופלטה דקה היא מהר נאפית לא להזהיב יותר מידי כי אז היא הופכת לקשה שנית לרסס עם ספרי שמן אחרי שמורידים ערמה כלומר אם הערמה לא התחסלה שזה חם אז להפריד ולרסס כי אחכ שזה מתקרר זה נדבק.
אם אתם אוכלים חם חם אין צורך לרסס.
לא מאמינה שאת אוכלת חמץ בפסח
לאן הגענו שהשם ישמור
צמרמורתתתתת!
לא הייתי מאמינה עליך בעולם
אני חושבת שכרגע חצית קו אדום כי אם אני אוכלת חמץ או לא זה עיניין שלי בלבד ואין קשר לבלוג שמטרתו ללמד אנשים לבשל לאפות ולהצליח במטבח !
אתן לך רק כמה נק למחשבה לפני שפעם הבאה תרוצי ותכתבי תגובה כל כך לא מכבדת.
האם את חושבת שכתיבת מתכון היא הוכחה לאכילת חמץ ?עזבי שזה לא עיניינך
האם חשבת על האופציה שאפשר לצלם מתכון לפני שפסח נכנס ולכתוב אותו בחול המועד ?
ואם את מייצגת כבר את הרבנות ואת הדת האם את חושבת שכתיבת מתכון למען הציבור הרחב בחול המועד נחשבת לאכילת חמץ ?
בחיים שלי לא נתקלתי בתגובה כל כך לא קשורה למתכונים שלי
לכן התגובה שלי בהתאם.
מציעה לך לקחת אוויר ולהבין שמטרת הבלוג היא ללמד אנשים לבשל לאפות ולהצליח ולא להתעסק בחיי האיישים אם אכלתי חמץ או לא.
יונית יקרה, מבקשת להודות לך על המתכונים הנפלאים שאת מעלה, אני נהנת מהם ואת מחזירה אותי לבית הורי לטעמים ולריחות הנפלאים שעליהם גדלתי, אז תודה רבה לך, את מרגשת!!!
יונית תודה על מתכון מסביר ותודה לנו שאת כזאת לא להתייחס למשעוממות ותפסיקי להסביר למה העלת מתכון כמה שעות לפני המימונה אין עלייך תירבחו ותיסעדו תותחיתתתתתתתתתתתתת❤
לי זה עשה צמרמורת. עובדה. ואין מה להתווכח על העניין
ולא חשבת על זה שאפשר להעלות את המתכון עוד יומיים, כשיגמר החג?
אין לי בעיה שתאכלי חמץ ותעשי בחיים מה בא לך (כי זה באמת לא עניני), אבל לפרסם ככה חמץ גמור – תסלחי לי, זה לגמרי חציית קו אדום…
חג שמח!
שמעי, מה זה נסחפת!!! כחרדית אדוקה מאוד כל מה שכתבת פה לא קשור בשום צורה לייצוג תורני, כשרותי ודתי. זה ברור שהיא תעלה את זה עכשיו, כי במוצש אמורים להכין מופלטות (שאגב, גם מרוקאים אנחנו!) אין עניין לבל יראה ובל ימצא במראה לא ממשי ורק בתמונה, זה מצד הלכה. ואין עניין שלך מה יעשה אדם בחייו, את מוזמנת לא להיכנס לפה יותר ולא לחפש פה מתכונים. תגובה מזעזעת שאין לה שום עוגן הלכתי מלבד לחשוד בכשרים (עבירה חמורה) ומלבד לדון לכף חובה שהיא "שנאת חינם ", שורש צרות עם ישראל. חג כשר חן!!!! כשר מחמץ אמיתי, רוחני!
חן
אין בך שום חן
את אדם חשוך מאוד
לא מכבד את האחר
וכופה את אמונותייך על אחרים
את מסוג האנשים שמוכיחים שלהיות דתי ולהאמין לא מספיק צריך להיות לפני הכל בן אדם
דרך ארץ קדמה לתורה
יונית יקרה תודה על המתכון של סבתא אסתר
זכית לעשות טוב לאחרים אולי זה המתכון לאושר ולא לתסכול ❤️
בהמשך לתגובתה הקיצונית של חן- אני מציעה לך לעשות בדיקה יסודית אישיותית מול עצמך כי את מוגזמת ממש! לא יאה לך אל תיכנסי לבלוג! פשוט חוצפה להגיב כך.
את רצינית?
מה את מתערבת לה בחיים?? אל תיכנסי לאתר. חג שמח ושלום !!
לי יש צמרמורת מתגובות כאלו של מה נכון ומה לא. אין מילים.
את טיפשה גם אם עברו 3 שנים מאז
יונית,
הפוסט שלה לא שווה את תגובתך
אם כי ענית לה מאוד מכובד
יונית את אלופה ואהובה כל כך! משקיעה כל כך בהסבר ופירוט, אין כמוך! תתעלמי מרעשי רקע אין בהם שום חן 🙂
חן זה לא עינייניך מה היא עושה או לא…
האם זה שאת מחפשת מתכונים לפני שהסתיים החג מעיד שאת לא שומרת?! אוי ואבוי לחפש מתכון לפני שהסתיים החג?
בושה וחרפה!
***יונית את אלופה ❤ אוהבים את המתכונים שלך***
הכנתי את המופלטות שלך
יצא מדהים! תודה רבה!
חן, אם יונית הייתה מפרסמת
את המתכון אחרי המימונה איך אנשים שרוצים להכין ולא יודעים היו יכולים להכין מופלטות? ?
גם אף אחד לא דרש ממך להכנס לתוך המתכון ולהסתכל על החמץ…
אז היחידה שחצתה קו אדום זאת את יקירתי (:
תודה רבה על המתכון המצויין…. עשינו ויצא נפלא!
חן את הזיה וגם חצופה! מי שחצה קו אדום בצורה בוטה זו רק את
כמה חושך ?א. אפשר להכין לפני פסח ולצלם אנחנו ב 2021 ככה זה עובד ברוב המקרים.
ב. הכתיבה השיפוטית הזו מגעילה. גם אם היא בוחרת לאכול חמץ בפסח זה לא הופך אותה לאדם פחות טוב ממך. זו הבעיה העיקרית בנתק של הדת בעם ישראל. ההתנשאות באכילת חמץ או כשר ועוד המצאות הלכתיות הזויות שדואגים להמציא עם הזמן. חג שמח ואהבת חינם
אין עלייך יונית ,תודה על המתכון:)
המתכון נראה מעולה. אפשר להשתמש במערוך? או חשוב לפתוח ביד? תודה!
אין צורך במערוך זה נפתח בקלות עם ידיים משומנות
יונית רציתי לך שאין על המתכונים שלך כבר הכנתי מלא מתכונים שלך ויצא לי מעולה. וחן התגובה שרשמת באמת לא שייכת וזה לא עניין של אף אחד אם היא אוכלת חמץ או לא וגם יש דבר כזה שנקרא לדון לכף זכות ולא ישר לתקוף
יונית מדהימה, כל שנה אני מכינה מופלטות, אבל תמיד אני מרגישה שהן לא ממש הדבר האמיתי. השנה הולכת להכין את המתכון המפורט והמדויק שלך, בטוחה שיצא מדהים, כמו שאר המתכונים האהובים שלך שהפכו לקבועים אצלנו.
חבל מאוד שאנשים מתעסקים בטפל ולא בעיקר, את מדהימה ברוחב לב, בנדיבות ובידע שלך. תודה ענקית על הכל וחג שמח ומתוק ❤️
אוהבת אותך ?מוזמנת לקחת ממני את במרחק רבע שעה !
היי ותודה על המתכונים המאלפים.
שאלה- אחרי הלישה רשמת לתת חצי שעה מנוחה. האם צריך להיות מכוסה בניילון נצמד או קערה פתוחה?
מכוסה
תודה רבה לך יונית את ממש מפרטת את התהליכים נהנת מכול מתכוון שלך …אלופה שאת .אשה מדהימה המשך חג שמח לך .ומי שלא טוב לו שידלג לבלוג אחר.
תודה רבה רבה .❤❤
יונית יקרה
יבורכו ידייך.תרבחו ותסעדו. ואל תתני לאף אחד להגיב בצורה מחרידה על כפייה דתית!! בטח לא בחוג של מתכונים ובכלל. את אלופה עם חמץ ובלי חמץ?ויאללה מימונה. ??
אלופה, תודה המתכונים שלך מככבים אצלי במטבח…
היי יונית רציתי לדעת כל שנה שאני מכינה דקות ויפות פשוט אחכ קשה לי להפריד בין אחת לאחת הם נדבקות
יכול להיות שחסר לי שמן ? האמת שאני לא שמה כמויות ממש אבל שמה.. יש איזה שיטה לחלץ? הבנתי פעם שאפשר לגלגל בנייר כסף ואז מהאדים זה משתחרר.. יש לך טיפ לזה? תודה רבה וחג שמח
היי יונית, תודה על המתכון וכל הכבוד שהעלית עכשיו שלא נצטרך לחפש ברגע האחרון מתכון… אם אני רוצה לקחת ליום למחרת לחברי האשכנזים בעבודה? איך אפשר לשמור על המופלטות טריות?
יונית, את אלופה!!!! והמתכון מעולה!!!
בשנה שעברה כל כך התבאסתי שלא יהיו מופלטות, אבל אחרי הסבר מדוייק שלך יצאו לי מופלטות של סבתא מרוקאית , טעימות שחבל על הזמן!!!
אז תודה על כל המתכונים המהממים שלך, ואין צורך להגיב לתגובות פטתיות ועלובות…
חג שמח❤❤❤
?בתור מרוקאית שאוכלת חמץ (?) המון תודה יונית על המתכון האותנטי, היחס החם, הומור ומקצועיות…..חן- קצת קלאס ורמה לא יזיקו לך? חג שמח!
מדהימה! כיף לקרוא , לעקוב אחריך את כיפית ויש לך מתכונים נדירים ופשוטים
תודה??
היי יונית
רשום רבע כוס שמן השמן נכנס לבלילת הבצק? או שזה שמן לכדורים?
רבע שמן לבצק וכוס לכל הטבילה והפתיחה
האם במתכון הכוונה לשמרים טריים?
חג שמח
שמרים יבשים או טריים?
יבשים אוסיף בפוסט תודה
היי יקרה ואוהבה
לגבי 2 כפות שמרים זה לא הרבה
זהלא אמור להיות כף על קילו?
את יכולה לעשות כף אחת אין בעיה סבתא שלי הייתה עושה 2 כי היא תמיד הייתה אומרת שהשמרים שומרים על טריות וגמישות המופלטה אחרי כמה שעות .מופלטות אחרות בלי שמרים קצת הופכת לאבן אם לא משמנים כל אחת אחרי ההכנה בספרי
היי יונית וחג מימונה שמח!!
תמיד מתכונים מעולים ואת נהדרת!
הכנתי את ערימת המופלטות לפי ההוראות בדיוק והכל נדבק אחת לשניה… יש לך הצעה למה זה קרה?
תודה ❤️
יונית
את מדהימה! ותודה רבה מקרב לב על כל המתכונים שאת מעלה! אחד אחד!
אל תתייחסי לדברי ההבל !
את אלופה ומלכה!
כל המתכונים שלך מוצלחים?
המון תודה על ההשקעה והזמן שאת מקדישה לנו?
יונית היקרה, חג שמח❤️
האם המתכון הזה מתאים למופלטות דקות?
או כדי לעשות את המתכון של הדקות שלך?
תודה רבה
המתכון מתאים גם לדקות את יכולה לחלק את הקילו ל32 כדורים ולפתוח אותם בקוטר 26-28 והם יהיו דקות
תודה רבה
אין בעולם כמו המתכונים שלך❤️❤️❤️
חג שמח יקירה
שבוע טוב רציתי לדעת עם אפשר להכין את הבצק מהיום בלילה ולהכין מחר את המופלטות תודה רבה
ועוד שאלה…
המים זה כוס מדידה רגילה? או כוס פלסטיק?
היי יונית את מדהימה ואני ממש נהנית לעקוב אחרייך כל המתכונים שלך מוצלחים את באמת מלכת המטבח !
יש מצב לקבל מתכון לכמות קטנה פחות מקילו קמח? תודה וחג שמח
יונית את פשוט אלופהההה !!! תודה על המתכונים הטעימים ועל כך שאת מעבירה אותם בצורה הכי מפורטת וברורה!
❤❤
חג שמח לכולם
קצת הגזימו.
כל אחד בביתו יעשה כראות עייניו.
ואת חן-אם הייתי יונית הייתי מוציאה אותך מחוג האתר.
מי מינה אותך להיות הקב"ה ולשפוט.
חצופה
לכי מפה
ואל תכנסי יותר ככה לא נשמע אותך ואת השטויות שאת כותבת.
צדיקה נהייתה אבל שכחה את מצוות הכיבוד חברים באשר הם.
ולשאר
חג שמח
האם השמן הוא רק לשימון או לבצק עצמו?
יונית היקרה
את מלכה אמיתית !
אין כמוך !
כתבת את המתכון בצורה כל כך ברורה ומפורטת
שכל אחד יכול להכין מופלטות
מודה לך מאוד על כל המתכונים
שבוע טוב וחג שמח
8 שנים שאני מכין מופלטות במימונה עם אותו מתכון בדיוק והן יוצאות טעימות מאוד. השנה החלטתי לנסות את המתכון שלך, הייתי קצת מודאג לגבי הכמות של השמרים אך בעקבות ההערה ניסיתי בכל זאת ואלו היו המופלטות הכי טעימות שהכנתי! לא היה שום טעם לוואי של שמרים ובאמת שהן נשארו רכות וגמישות גם אחרי שעתיים. תודה רבה על מתכון מעולה!!
תקשבי מתכון מדיוק
יצאההה שלמותתת
יונית יקרה תודה על המתכון הכנתי את המופלטות ויצא פצצה !!! התענגנו ממש!
אני מתלפתתתתת.
מתכון מעולה.
אשתי מקנאה
תודה שוב על המתכון המופלא בשנה שעברה הכנתי וכולם ליקקו את האצבעות מהנאה והנה אני שוב כאן כדי להכיו היום בערב מתכון מנצח לא מחליפים אז שוב תודה רבה בשמי ובשם מי שיזכה לטעום גם השנה הזו חג מלא שמחה וטעם
יונית המהממת!
אני מחזיקה מעצמי חזקה בבצקים, והנה משום מה דווקא מופלטות אף פעם לא יצאו לי. פעם קרש, פעם תפלות, מנחוסה.
עד שבאת!!! איזה מתכון מושלם מה מהממת! בצק רך וענני במיוחד, והמופלטות יוצאות רכות ודוגמניות וכ"כ טעימות!! תודה אלופהההה
בדיוק סיימנו לאכול (לטרוף). נשאר עוד כמה לחברים וארזנו להם. היה מושלם. פשוט לגזור ולשמור. תודה יונית
יונית אהובה❤️
הכנתי את המתכון שלך למופלטה, ויצאו סוף❤️
תודה רבה את פשוט אלופה, וכל מתכון שלך יוצא טעים ❤️
מתכון פצצה
מדוייק , הכנתי והיה מעולה
יונית תודה רציתי לדעת באיזה סוג מחבת השתמשת
לפני התמונות הדופן נמוכה וזה בטוח נוח
איפה קונים כזה.?
חיפשתי ברשת ולא ראיתי
תודה רבה
רחל
בוקר טוב יונית,
המופלטה הזו טעימה ומוצלחת – שאין לתאר! הבצק התמסר בקלות וזריזות לפתיחה ידנית על השיש עד לדקיקות ושקיפות, והתקבלו מופלטות רכות,גמישות, טעימות ומצויינות !
הר המופלטות החמימות נזלל מייד עם הכנתן,
והמעטות שנותרו מאתמול, נאכלו הבוקר – ועדיין היו רכות וטעימות.
תודה על מתכון אליפות.
שלום יונית
כתוב ״רבע כוס שמן לבצק״ זה שמן שמוסיפים יחד עם כל החומרים או שמן לשימון הבצק אחר כך?
תודה רבה
חג שמח